Apseli Diş Ağrısı Nasıl Geçer Evde

Apseli Diş Ağrısı Nasıl Geçer Evde
05.02.2020
555
A+
A-

Diş apsesi vücudunuzun her yerinde meydana gelebilecek iltihabi birikimin bir çeşididir. Diğer iltihaplı vakalarda olduğu gibi doğru bir şekilde tedavi edilmediği takdirde daha büyük sağlık sorunlarına sebep olabilir. Dolayısıyla diş hekimleri ve doktorlar vücudunuzda iltihap değerlerini yükselten ve yayılma riski olan diş iltihabını aksatmadan tedavi etmenizi önerirler.

Diş sağlığı ve ağız bakımı hakkında sizlerle birçok konuyu paylaşmak istiyoruz. Bu yazımızda diş apsesi nedir ve diş apsesine ne iyi gelir sorularını cevaplandıracağız.

Diş Apsesi Nedir?
Diş etinizde bir süredir hassasiyet yaşıyorsanız ince bir ağrı, sızı, zonklama durumu ya da sıcaklığa karşı hassasiyetiniz varsa bu durum diş apsesi sebebi ile gelişebilir. Birçok kişi başta diş apsesi yani diş iltihabı durumu ile karşılaştığını fark etmez. Bir anda gelişen diş etlerindeki hassasiyet ve ağrı anlık olarak geçebilir ama gittikçe artmaya meyillidir.

dis-apsesi-nedir-dis-apsesine-ne-iyi-gelir

Diş apsesi dişlerde ya da diş etlerinde oluşan bakteriyal bir enfeksiyonun yarattığı irin birikintisidir. İltihaplanan bölgede zonklama ve şişlik oluşmaya başlar. Abse yayıldıkça ya da bulunduğu bölgeye göre zaman zaman kulağa ya da boyuna doğru da ağrı yapabilir. Bu da kişilerde oldukça rahatsız bir durum oluşturur ve genel sağlığı olumsuz etkiler.

İlerleyen diş iltihabı zaman içerisinde önemli bir tehdit haline gelir. Bu iltihap kan yolu ile vücuda yayılabilir. Diş etlerinde ve diş çevresindeki kemik dokularına ulaşabilir. Kötü koku, ateş ve çarpıntı gibi sorunlara yol açabilir. Var olan bir hastalığın seyrini olumsuz olarak etkileyebilir. Vücutta bulunan ve diş apsesi sebebiyle oluşan iltihap miktarı kan testi ile ölçülebilir.

Diş hekimleri 3 farklı diş apsesi olduğunu belirtir. Bunları aşağıda sıralıyoruz:

Periapikal apse: Diş kökünün ucunda (apeks) oluşan apse çeşididir.
Periodontal apse: Genellikle diş ceplerinin tıkanması ile diş etlerinde ve diş köklerinin yanında oluşan lezyonlardır.
Gingival apse: Diş etleri üzerinde oluşan iltihaptır.
Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?
Birçok kişinin karşılaşmış olduğu ve oldukça ağrılı olabilen diş apsesi belirtilerini aşağıda sıralıyoruz: (1)

dis-apsesi-nedir-dis-apsesine-ne-iyi-gelir

Şiş ve kırmızı diş etleri
Aşırı keskin ve zonklayan ağrılar
Yüzde şişlik
Şiş bölgede ısı artışı
Ağız kokusu
Ateş
Uykusuzluk ve yatınca ağrının şiddetinin artması
Ağzı açmada zorluk çekme
Diş ve diş etlerinde sıcak ve soğuğa karşı şiddetli hassasiyet
Tat kaybı
Diş renginin bozulması ve sararması
Çiğnerken ağrı hissetme
Çene, boyun ve kulağa doğru ağrı ve zonklama
Diş Apsesine Ne İyi Gelir?
Diş iltihabına ne iyi gelir, evde neler uygulayabilirim diye soruyorsanız ağrınızı kısa süreli hafifletip durumunuzun kötüye gitmesini engelleyebilecek yöntemler olduğunu söylemeliyiz. Ancak bu yöntemlerin hiçbiri ana tedavinin gerçekleşmesini sağlamaz. Dolayısı ile durumu doktorunuz ile paylaşmanız ve onun uygun gördüğü tedaviye başlamanız sorunun ilerlemeden giderilmesi ve iltihaplı bölgenin arındırılması için önemlidir.

Ayrıca diş sağlığınız için kullanabileceğiniz takviyeler hakkında bilgi sahibi olmak için Diş Ağrısı Çekmek İstemiyorsanız Kullanmanız Gereken 5 Takviye içeriğini okuyabilirsiniz.

Aşağıda diş apsesi belirtilerini hafifletmenize yardımcı olabilecek evde uygulayabileceğiniz yöntemleri sıralıyoruz:

1. Tuzlu su ile çalkalama: İltihaplı bölgenin hafifçe rahatlaması için tuzlu su kullanabilirsiniz. Bu yöntemi uygulamak için yarım tatlı kaşığı tuz ile yarım bardak ılık suyu karıştırın. Daha sonra bu su ile ağzınızı en az 2 dakika boyunca çalkalayın ve suyu tükürün. Günde 3 kere bu yöntemi uygulayın.

2. Karbonat ya da kabartma tozu ile gargara: evde uygulayabileceğiniz diş apsesini hafifletme yöntemlerinden biri de karbonat kullanmaktır. Yarım tatlı kaşığı karbonat ya da kabartma tozunu, bir fiske tuzu ve yarım bardak ılık suyu iyice karıştırın. Bu karışımı bölerek (birkaç seferde) ağzınızı 5 dakika boyunca çalkalayın. Gün içerisinde 2 kere tekrarlayın

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.