20 lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer Evde

20 lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer Evde
11.02.2020
1.597
A+
A-

20’lik diş adını yaygın olarak çıktığı 20 yaş döneminden alır. İngilizcede de bu dişin adı “wisdom teeth”tir ve birebir çevrildiğinde bilgelik dişi anlamına gelir. 18 yaş itibari ile çıkmaya başlayan bu dişler alt çene ve üst çenede 2 adet olmak üzere toplam 4 tanedir. Azı dişlerinin en arkasında yer alır. 32 dişin tamamlayıcılarıdır.

20 yaş dişleri en sert, en geniş azı dişleridir ve öğütücü görevleri bulunur. Ancak günümüzde bu dişler ya çok çıkmaktadır ya da bazı kişilerde 20 yaş dişleri hiç çıkmamaktadır. Bilim insanları bu durumu bazı teorilerde yüzyıllar içerisinde değişmiş olan beslenme biçimimiz ile ilişkilendirmektedir.

20’lik diş günümüzde en çok çekilen dişlerden bir tanesidir. Belki de ilk sırada yer alan bu diş çoğunlukla diş eti içerisinde gömülü kalır ve çıkamadığı için diş etinde enfeksiyona, diğer dişlerde baskıya ve bu baskı ile beraber dişlerin çarpıklaşmasına sebep olabilmektedir. Diş çarpıklığı kişilerin ortodonti tedavisine ihtiyaç duymalarına sebep olabilir. 20 yaş dişleri ayrıca çene üzerinde bulundukları konumdan dolayı oldukça zor temizlenir ve bu durum hem 20 yaş dişinde hem de bitişiğindeki azı dişlerinde çürüklere ya da taş birikimine yol açabilir. 20 yaş dişlerinin sorunlu bir biçimde çıkmaya çalışması diş köklerine ve çene kemiğine zarar verebilir, diş etinde iltihaplara ve diş eti dokusunda lezyon oluşumuna sebep olabilir. Tüm bu durumlar da çenede kulağa ve boyuna kadar yayılabilecek ağrılara yol açabilir. Yeme ve içmede zorluk yaşatabilir. Kimi zaman kişi konuşmak bile istemeyebilir.

20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer ve Nasıl Önlenebilir?
Ne yazık ki 20’lik diş ağrısını önlemeniz mümkün değildir. 20’lik diş kısa bir süre içerisinde kolayca çıkabilen bir diş değildir. Aylar içerisinde birkaç gün süren hafif ağrılar ile yıllara yayılmış bir şekilde çıkabilir. Genellikle 20 yaş civarında çıkan bu diş 30 yaşına geldiğinizde de çıkabilir.

20’lik diş ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı ise yine sizleri memnun etmeyecektir… Çünkü bu ağrılardan tamamen kurtulmanıza yardımcı olabilecek tek çözüm 20’lik dişinizin problemini çözebilmektir. Ağrı kesiciler, medikal ilaçlar ancak kısa süreli olarak ağrınızı giderebilir. Karanfil yağı, sarımsak, soğuk kompres, tuzlu su ile gargara yapmak ve nane çayı kompresi evde diş ağrısı için deneyebileceğiniz yöntemlerdir. (1) Ancak bu yöntemler uzun süreli bir başarı sağlamayacaktır.

20’lik diş ağrısını geçirmenin yegâne yolu bir diş hekimi ile durumu görüşmek ve uygun tedaviye başlamaktır.

20 yaş dişinizin çıkma şekline bağlı olarak doktorunuz dişi çekip çekmemeye karar verecektir. Eğer diş;

Etrafındaki diğer dişlerin köklerine zarar veriyorsa,
Diş etinizde lezyon ya da kist oluşumu başlattıysa,
Ortodonti problemleri oluşturduysa,
Çürüme ve oyuklara neden olduysa,
Diş etiniz içerisinde yan bir şekilde gömülü kalmışsa
Hekiminiz 20 yaş dişinizi çekmek isteyebilir ve burada bilmeniz gereken ağrılarınızın tedavi sonrası tamamen dineceğidir. Birçok kişi diş hekimine gitmekten çekiniyor olsa bile diş tedavilerinin evde yapılan uygulamalar ile kalıcı olarak çözülmesi mümkün değildir…

20’lik Diş Nasıl Çekilir?
Öncelikle eğer diş etinizde iltihaplı bir bölge varsa diş hekiminiz bu bölgede iltihabın kurutulması için tedavi uygulayacaktır. Bu gibi durumlarda hekiminiz size antibiyotik verebilir. Daha sonra ana tedaviye geçilecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.