Oksijen Ne Zaman Bulundu
Oksijenin varlığı tartışılmaz bir gerçek iken ilk önce hangi bilim adamının keşfi olduğu oldukça tartışmalıdır. Oksijen elementler içinde çok bol bulunanı olduğu halde, eski kimyacıların gözünden kaçan renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Kimyada “O” sembolüyle gösterilir. Atom numarası 8 olan oksijenin tabiatta kütle numaraları 16, 17 ve 18 olan üç izotopu vardır. Oksijenin atom ağırlığı 16 olarak kabul edilir.
Carl Wilhelm Scheele (9 Aralık 1742-21 Mayıs 1786), İsveç asıllı Alman eczacı ve kimyager. 9 Aralık 1742’de Batı Pomeranya’nın Stralsund şehrinde doğmuştur. Oksijen, molibden, klor gibi elementlerin kaşifidir. Hatta gliserol, laktik asit ve hidrojen siyanit gibi çeşitli kimyasalları bulmuştur. Oksijeni keşfettiği halde yayımlama hatası yüzünden Joseph Priestley bu keşfi kendine mal etmiştir.
Joseph Priestley ve Antoine Lavoisier
İlk defa 1774 yılında Joseph Priestley tarafından, civa oksidin ısıtılması ile elde edildi. 1781’de Antonie Lavoisier, oksijenin, havada bulunan ve yanmayı meydana getiren bir madde olduğunu bildirdi. Lavoisier ise oksijenin ateşin kaynağı olduğunu yanıcı bir element olduğunu bu yüzden keşfin kendisine ithaf edilmesini istemişti. Bu maddeye, asit yapısı anlamına gelen oxygenıum ismini verdi. Çünkü Lavoisier, bütün asitlerin oksijen içerdiğini ettiğini sanıyordu.