Güneşin insanlara Faydaları ve Önemi

Güneşin insanlara Faydaları ve Önemi
04.02.2020
1.248
A+
A-

Gezegende büyük bir yıldız olan güneş, tüm canlılar için bir hayat kaynağı. Kemik sağlığını iyileştirmek, enerji depolanmasını sağlamak, iştahı dengelemek gibi olumlu yanları olsa da güneşin neden olabileceği sıcak çarpması, cilt yanıkları gibi olumsuz etkilerine karşı önlem alınmalıdır.
Yaşam kaynağımız güneş D vitamini sentezlenmesinde, çocukların kemik gelişiminde ve cilt sağlığının iyileştirilmesinde etkilidir. Ancak vücuda enerji veren, cildin bronzlaşarak daha parlak ve gergin görünmesini sağlayan güneş ışınlarının ozon tabakasının incelmesiyle birlikte tehlikeli olmaya başladığı unutulmamalıdır. Bu bakımdan güneş ışığından faydalanırken koruyucu ürünler kullanmamızda fayda var. Aynı zamanda sıcak havalarda güneş çarpması, sıcak bunalımı, cilt yanıkları, su kaybı gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamak için vücudumuzdaki ısı artışına dikkat etmeli, kendimizi serinletmeli ve ter yoluyla su ve tuz gibi maddeleri kaybettiğimizde bunların geri kazanılmasını da sağlamalıyız.

Güneş ışığından bilinçli bir şekilde faydalanmak için öncelikle zararlarını öğrenmeniz ve bu zararları dikkate alarak güneşten korunmanız en doğrusudur.

Güneş ışınları neden zararlı?
Ozon tabakası zamanla incelmesi sebebi ile yeryüzüne ulaşan ultraviyale radyasyonu artmaya başlamıştır. Yeryüzüne ulaşan A, B ve C radyasyonu insan sağlığında bazı olumsuz etkilere yol açmaktadır. A radyasyonu ciltte kırışıklıklara ve erken yaşlanma izlerine neden olurken, B ve C radyasyonları cilt kanserinin gelişmesine neden olabilmektedir. Bu zararları minimize etmek için de sadece tatilde değil, günün her saatinde güneşten korunmak gerekmektedir.

Güneş, insanlar için her ne kadar enerji kaynağı olsa da güneş koruyucu ürünler kullanmadan güneşlenmek, uzun süre güneşlenmek ve vücudun terleme yoluyla kaybettiği olan su ve minerallerin takviyesini yapmamak olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Örnek vermek gerekirse:

Ultraviyole ışınları, sıcak hava ve yüksek nem nedeniyle; güneş yanıkları, sıcak bunalımı, sıcak çarpması, cilt kanserleri, katarakt meydana gelebilir.
Çocuklarda meydana gelen güneş yanıkları kalıcı hücre zararlarına neden olabilir.
Yetişkinlere ve çocuklara göre daha az terleyen bebekler sıcak basmalarına ve su kaybına karşı daha hassastır.
Çocuklarda güneş yanıkları bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir.
Sıcak çarpması yüksek ateş, çarpıntı, sık solunum, ciltte kuruluk ve kırmızılık, şiddetli baş ağrısı bulantı, kusma ve şuur kaybı gibi belirtilerle kendini gösterebilmektedir.
Beyaz tenli ve cildi ince kişilerde, esmer ve kalın ciltli kişilere göre güneşin zararları daha fazla olabilmektedir.
Uzun süre güneşlenme güneş lekelerine neden olabilmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.